Feed Vågen

Feed Vågen står plantet med det ene beinet ganske godt i de amerikanske tradisjoner, der alt står på spill og djevler og predikanter slåss om sjelen din. Den andre foten har europeiske sko og tripper mellom dystopisk sci-fi, gamle spionfilmer, båndekko og knitrende trommemaskiner. 

I 2019 tok de med seg noen låter til Subsonic Society i Oslo sammen med Anders Møller, Torgeir Waldemar og Daniel Henriksen og i 2020 slapp de resultatet. Halvparten har et eksperimentelt elektronisk uttrykk og resten er solide låter plassert midt i et opprørt hav av vind og sirener. Før katastrofen i mars 2020 rakk de å spille på en klubb i Oslo og litt ute i det hele fikk de til en festival sammen med Jonas Alaska og Daniel Kvammen. Dette var sommeren 2021.

Det var bare å gå videre. Høsten 2021 gikk de i studio på nytt og fikk med seg trollmannen Geir Sundstøl som produsent. Nikolai Hængsle var også med og albumet sluttføres våren 2022 og slippes så snart kysten er klar. Tidligere har Feed Vågen turnert og spilt med pianisten David Wallumrød, trommisen og komponisten Torstein Lofthus, den italienske trommeren Paolo Vinaccia, singer-songwriter Torgeir Waldemar og jazzmusikeren Tor Egil Kreken.

Vi kan se frem til en konsert med mørk stemningsfull americana, med vink til det eksistensielle og eksperimentelle, i nattskumringen på SÅ2022! 

Musikkvideo til «The Light» fra 2020 albumet:

Feed Vågens versjon av «Bella Ciao»:

Feed Vågen

Feed Vågen defies standard definitions. One foot is planted firmly in good ol’ fashioned American traditions; the stakes are high and the Devil seeks to devour you, whilst preachers fight fervently for your soul with sermons of fire and brimstone. We find the other foot standing squarely on European soil, incorporating elements inspired by dystopian science fiction, old spy movies, tape-delay and the metronomic, monotonous beats of analogue drum machines.

In 2019, members Anders Møller, Torgeir Waldemar and Daniel Henriksen, armed with a number of songs and ideas, entered Subsonic Society recording studio in Oslo, with the result of their efforts culminating in a release the following year.

Whilst half of the album’s songs exhibit an experimental electronic aesthetic, the rest could be described as being good, solid songs placed amidst a troubled sea of ​​howling winds and piercing sirens. 

Before the world-changing events of March 2020, when covid-19 was officially declared a global pandemic, Feed Vågen managed to perform in Oslo at a club and during the pandemic they performed at a festival with singer – songwriters Jonas Alaska and Daniel Kvammen. 

It was now the summer of 2021, and the decision was made to keep things moving forward, despite setbacks due to the current world situation. In the autumn of 2021, they entered the studio once more, but this time brought magician Geir Sundstøl on as producer. BigBang bassist Nikolai Hængsle was also present during production, with the album due for completion in the spring of 2022. A release date is to be announced. 

Previously, Feed Vågen had toured with the likes of pianist David Wallumrød, drummer and composer Torstein Lofthus, the late Italian jazz drummer Paolo Vinaccia, multi-instrumentalist Tor Egil Kreken and singer-songwriter Torgeir Waldemar.

We look forward to a concert of dark, atmospheric Americana with hints of the existential and experimental, in the deepening twilight hours at SÅ 2022!

Please follow and like us:
Facebook
Instagram

Leave a Reply