Folkehelsa

Det er lite som lindrer storbymelankolien som raddis-grønsj-bandet Folkehelsa. I kjølvannet av kvinnedagssingelen ”Du veit du er kvinne” slapp de debutskiva ”Evig OK” på Plateselskapet no. 13. ”Evig ok” er – et samfunnsbevisst sjangeragonistisk amalgam av fele-for-gitar-punk og synth-for-fele-folketoner. Folkehelsa har truffet en nerve hos publikum så vel som anmeldere («Evig OK [vil] for evig stå som mer enn OK»). De slår spesielt godt an hos samfunnsengasjerte, og har landet spillejobber både på Popvenstre og Klimabrølet. Bandet består av Anna Holm Abrahamsen, Sunniva Molvær Ihlhaug, Hanna Sannes Aanonsen og Mats Lillehaug.

Folkehelsa

The strict English translation of folk grunge radicals Folkehelsa’s name is “public health”. The deeper connotations, however, are obvious to social democratic Norwegians: “Folkehelsa” conveys our common responsibility for each other’s well-being. Sprung from Oslo’s left-leaning underground, Folkehelsa tackles the acute environmental and societal challenges faced by our generation. Their debut record, Evig OK (“Forever OK”), was released in 2019 on Plateselskapet no. 13 to great acclaim. “Forever OK will forever be more than OK to me”, writes critic Evig Lyttar. The first single from the album, Du veit du er kvinne, was released on March 8 — the international women’s day. Uprooting conventions, Folkehelsa reimagines traditional folk tunes with electronics centre stage, while swapping lead guitarist for the punk fiddle. Folkehelsa is Anna Holm Abrahamsen, Sunniva Molvær Ihlhaug, Hanna Sannes Aanonsen and Mats Lillehaug.

Leave a Reply